« Parel van de Langstraat»

Gepubliceerd op 06-05-2021

RBT de Langstraat bezocht Bakkertje Deeg en schreef daarover een leuk verslag:

"Recent was ik te gast bij de altijd enthousiaste Lucas Vermeulen van Bakkertje Deeg in Heusden. De tien gouden regels voor een Bezoek aan Bakkertje Deeg en Lunchroom De Contente Mensch maken dit bedrijf tot een waar succes! Benieuwd? Lees mee!"

Van generatie op generatie
"De geschiedenis gaat ver terug, nog naar Lucas zijn overgrootopa Peter uit Druten. Hij leerde zijn kinderen verschillende ambachten en zo ontstonden er verschillende bedrijfjes, waaronder een bakkerij. Zijn opa Henk ging naar Vlijmen en nam daar de bakkerij over. Ook zijn vader en zijn broers zijn echte bakkers, maar allemaal op hun eigen manier. Zelf heeft Lucas zich ook afgevraagd of hij wel bakker wilde worden, of dat dit hem van huis-uit onbewust te veel was meegegeven. Lucas mocht van zijn vader zelf beslissen wat hij wilde worden en hij heeft ook bewust andere banen geprobeerd. Toen hij van zijn oud collega Robert Broos de bakkerij in Heusden kon overnemen werd zijn droom werkelijkheid. Samen met zijn vrouw Jolanda ging hij hier vol voor. Inmiddels hebben ze bakkertje deeg  uitgebreide met een lunchroom ‘De Contente Mensch”. Hun zoon Giel, inmiddels als vijfde generatie, heeft ook de passie voor brood en banket te pakken, en is momenteel ervaring aan het opdoen bij een producent van bakkerijgrondstoffen in België. Dat hij net zo gedreven is als zijn vader blijkt wel uit het feit dat hij dit jaar uitkomt voor Nederland met het EK broodbakken in Frankrijk."

Brooddesign
"Wat maakt Bakkertje Deeg nu zo uniek? Lucas en Jolanda hebben heel goed nagedacht over wat ze willen, en hebben hiervoor “De 10 gouden regels” opgesteld. Zo vinden ze het bijvoorbeeld belangrijk dat bezoekers de ‘vibe’ voelen van het werkplezier, ze zich in een huiselijke sfeer begeven en dat ze producten hebben met een verhaal. Dit zie je ook terug in de huisstijl, klederdracht van het personeel en de bakkerij voor in de winkel.
“Daarnaast werken wij met de formule brooddesign”, vertelt Lucas. “Dit is brood op maat en smaak-technisch en visueel onderscheidend. Wij proberen echt anders te zijn”. Niet alleen de Heusdenaren en bezoekers in de winkel en lunchroom, ook grote cateringorganisaties, pretparken, groothandels, bejaardenhuizen, ziekenhuizen weten inmiddels Bakkertje Deeg te vinden. Lucas is innovatief en creatief. Hij geeft zelf aan; “Vroeger was ik een beetje eigenwijs, maar ik had altijd zo al mijn eigen ideeën over en hoe dingen moesten en dat is dan ook de reden misschien wel waarom ik brooddesign ben gaan doen. Ik schop het liefste tegen gevestigde orde”. Hierdoor krijg je ook unieke combinaties die je zeker eens moet gaan proeven!"

Werelds lekkers in Heusden
"Lucas is al jarenlang fanatiek lid van de Bakery Society, een netwerkclub van bijzondere bakkers. “Wij komen twee keer per jaar twee dagen bij elkaar waarbij allerlei sprekers komen die iets onderscheidends hebben of kunnen. Eén keer per jaar gaan we ook een volle week weg en dan kiezen we een land uit en proberen we contacten te leggen met de toppers van dat betreffende land. Vaak nemen zij ons mee op pad en delen ze graag hun kennis”. Zo is Lucas al onder andere in Guatemala, Uganda, Kopenhagen, Zweden, New York, Parijs en nog vele andere landen geweest. “Deze reizen zijn super interessant voor mij en zijn echt goud waard. Hier kan ik zoveel inspiratie uit halen dat ik daar een heel jaar hier in Nederland weer klanten mee kan verrassen”. Zijn croissants zijn dan ook echt gemaakt met ingrediënten uit Frankrijk, naar wat hij in Parijs dan weer heeft geleerd en verder geoptimaliseerd. Benieuwd naar de landen waar Lucas zijn inspiratie mede vandaan haalt? In zijn lunchroom vind je een wereldkaart waar letterlijk vlaggetjes op staan. Lucas vertelt je hier graag de mooiste verhalen over."

Bijzonder Heusden
"Bakkertje Deeg was echt dé droom van Lucas waar Jolanda hem vol liefde in volgt. Samen hebben ze dit met beide handen aangegrepen. Jolanda heeft een tijd lang niets met haar opleiding Sociale Academie gedaan. Bij een bezoek aan een horeca ondernemer in Tilburg zagen ze hoe de ondernemer aan de slag was gegaan met mensen met een beperking of iets grotere afstand tot de arbeidsmarkt. “Dit is wat ik wil, dit is mijn expertise en hier heb ik voor geleerd” vertelde Jolanda aan Lucas. “En zo hebben we tegenwoordig ook personeel met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in ons bedrijf werken. We koppelen hen dan aan een buddy, verzinnen samen slimmigheidjes en dat is hartstikke leuk en vooral heel dankbaar.”
Ook zijn Lucas en Jolanda al volop bezig met de plannen voor hun “iets oudere” dag. Het pand naast Bakkertje Deeg is ook van hen en hier maken ze plannen voor Bijzonder Heusden. Dit wordt een echte belevenis. Verschillende kleinere winkeltjes in een pand, met oude ambachten en souvenirs uit Heusden. Jolanda zal hier samen met  andere begeleiders het team coachen. Een zinvolle dagbesteding en een mooi toevoeging van winkels in Heusden. Zodra dit open is, komen we uiteraard terug met een mooie nieuwe blog."

Lees meer over de Parels van de Langstraat op RBT de Langstraat.

IMG-4821-1620285155.JPG